Är du en shopaholic? Så tar du dig ur det!

Att tycka om att handla och med jämna mellanrum unna sig nya kläder och prylar är egentligen inget konstigt. För många är shopping rentav ett intresse. Men det är också något som kan gå över styr och utvecklas till ett beroende. Här förklarar jag vilka tecken du bör vara uppmärksam på och vad du kan göra om du lider av köpberoende.

Vad är shoppingberoende?

Shoppingberoende är ett psykiskt beroende, ett missbruk som har stora likheter med spelberoende. Det tar sig i uttryck på så vis att drabbade använder shopping för att stilla känslor av ångest, oro, ensamhet och depression. Vilket i regel resulterar i en ond spiral av ekonomiska problem, ångest och skuldkänslor.

Rent fysiologiskt är köpberoende en förvärvad kronisk förändring av hjärnans belöningssystem. Enklare förklarat så triggas belöningssystemet när vi gör saker som tilltalar oss, exempelvis äter gott och motionerar – eller i det här fallet; shoppar – och vi känner välbehag. Hos en shopaholic har det skapats en förändring i belöningssystemet och personen upplever i princip endast belöning och välmående när hen handlar.

Sex tecken på shoppingberoende

Så hur vet man om man är eller är i riskzonen för att bli köpberoende? Några klassiska varningssignaler är:

  • Du shoppar för att döva ångest, ensamhet, nedstämdhet och tomhet.
  • Du tänker på, planerar och längtar hela tiden efter nästa köp.
  • Du blir rastlös, irriterad och får abstinens när du inte har möjlighet att shoppa.
  • Du handlar hela tiden allt fler och/eller dyrare saker för att nå känslan av välbehag.
  • Du har tappat kontrollen över din ekonomi och skjuter på att betala räkningar till förmån för shopping och tar lån eller pantsätter saker för att kunna upprätthålla ditt beteende.
  • Du ljuger om ditt shoppande för nära och kära och gömmer undan alla bevis.

Köpberoende bottnar ofta i någon form av psykisk ohälsa, vilken i sin tur sedan förvärras av beroendet. Till slut går det så långt att den som är drabbad inte klarar av att kontrollera beteendet. Om du är en shopaholic kan du helt enkelt inte sluta shoppa trots att du inser och upplever de negativa konsekvenserna som shoppingmissbruket medför.

Precis som vid andra typer av missbruk är det viktigt att dra i handbromsen så tidigt som möjligt. För ju djupare rotat köpberoendet är och ju längre det får hålla på, desto svårare är det att ta sig ur det och desto större problem hinner det att orsaka.

Sätt stopp för shoppingberoendet

Shoppingmissbruk har ofta förödande effekt på flera plan. Måendet blir sämre, ekonomin blir trassligare och trassligare och de nära relationerna sätts på prov. För det är inte heller lätt att stå bredvid. Det innebär att bli utsatt för lögner, att behöva pussla med ekonomin och en känsla av maktlöshet.

Så vad är det som gäller för att rädda situationen? Ett köpberoende är inget som utvecklas över en natt och på samma sätt inte heller något som det går snabbt och lätt att bli fri från. Eftersom det rör sig om en kronisk förändring i belöningssystemet är det snarare något som den drabbade kommer att behöva hantera resten av livet, i likhet med alla “nyktra” missbrukare.

Det första steget på vägen är att erkänna shoppingberoendet som ett problem och sedan att ta hjälp – både professionell och av anhöriga. I Sverige klassas köpberoende ännu inte som en sjukdom och därav finns inte heller någon behandling specifikt inriktad på detta. Men det finns ändå hjälp att få, exempelvis i form av kognitiv beteendeterapi.

I tillägg till professionell hjälp är stöd från familj och vänner ovärderligt. Det kan gälla allt från trygghet och pepp till hjälp med praktiska saker som att samla lån för att få ekonomin på rätt köl igen eller att göra aktiviteter tillsammans som substitut för shoppingen. Det finns också stödföreningar för både personer med missbruk och deras anhöriga där det är möjligt att utbyta kunskap och erfarenheter med andra i liknande sits.

Fyra praktiska tips

Avslutningsvis kommer här några praktiska tips som kan vara till hjälp för dig som är i riskzonen eller försöker bli fri från köpberoende:

  • Undvik miljöer som triggar beroendet, både offline och online
  • Tacka nej till reklam i brevlådan och inkorgen
  • Handla med kontanter istället för kort
  • Handla aldrig på avbetalning

2 reaktioner på ”Är du en shopaholic? Så tar du dig ur det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *