Bästa tv-serierna på HBO Nordic 2021

Jakten på de bästa tv-upplevelserna upphör aldrig. Och om du nu letar efter tips på nya program som är värda att se så har du kommit helt rätt.

Det finns onekligen många streamingtjänster att hantera. Netflix är inte längre den tydliga favoriten. HBO Nordic går mycket starkt framåt på den svenska marknaden – och dessutom har vi Amazon Prime som växer snabbt, väletablerade Viaplay och naturligtvis erbjuder även de stora tv-kanalerna SVT och TV4 streaming. Vi kan också nämna Discoverys tjänst Dplay i det sammanhanget. Apple har startat upp streamingtjänsten Apple TV + och det är definitivt en tjänst som kommer att bli allt intressantare med tiden.

Det finns ännu fler aktörer, men när det handlar om tv-serier är det främst dessa streamingtjänster du behöver. Disney + har äntligen kommit till Sverige, och kommer sannolikt att bli ytterligare ett stort namn inom streamingvärlden och bidra till en ännu större mångfald av tv-underhållning.

Här är det bästa du kan se på HBO Nordic just nu.

It’s a Sin

I början av 80-talet var en tid då homosexuella fick en större möjlighet att leva sina liv som de ville, det krävde dock en hård kamp och de stötte på mycket motstånd. Det var också då som AIDS-viruset identifierades och epidemin växter.

Det här är alla byggstenar i den brittiska serien It’s a Sin, där vi följer ett gäng homosexuella ungdomar som flyttar till London från mindre städer i Storbritannien. Vi får följa dem genom hela 80-talet i ett sätt som på ett glimrande sätt blandar humor och allvar.

Man får verkligen komma nära karaktärerna och serien lyckas på ett väldigt bra sätt belysa hur den nya sjukdomen skapade stor fruktan och osäkerhet i en miljö som redan var präglad av den av samhället pålagda skammen för den homosexuella rörelsen vid denna tid.

Säsonger på HBO Nordic: 1

 

Friends

Kultserien Vänner är en amerikansk sitcom som började sändas 1994 och höll igång ända fram till 2004 – och den finns såklart tillgänglig på HBO Nordic för ett riktigt maratontittande. Serien handlar om sex vänner som bor i New York i stadsdelen Greenwich Village under 1990-talet. Vi får bland annat lära känna den modekunniga Rachel Green, lustigkurren Chandler Bing, tjejmagneten Joey Tribbiani – äsch, du har väl förmodligen redan koll på kompisgänget, för vem har inte sett Vänner?! Om du skulle vara en av få som ännu inte sett serien, är det verkligen på tiden. Denna feelgood sitcom bjuder på många härliga skratt och det finns gott om innehåll att kolla igenom.

Säsonger på HBO Nordic: 10

 

Sex and the City

Sex and the City är ytterligare en pärla från 1990-talet och är en komediserie, där vi får lära känna Carrie Bradshaw, som är en skribent i trettioårsåldern som skriver om sina upplevelser från singellivet i New York. Under seriens gång får vi även lära känna hennes närmaste väninnor Samantha, Miranda och Charlotte, som var och en bjuder på oerhört olika personligheter, yrken och erfarenheter. Det här är en härlig serie som passar perfekt om du vill ha något lätt att titta på eller att ha på som sällskap i bakgrunden när du städar eller pysslar med något annat.

Säsonger på HBO Nordic: 6

 

Euphoria

Superstjärnan Zendaya är med i en av de senaste stora serierna på HBO Nordic, Euphoria, där tittarna får följa en grupp high school-elever i deras vardag när de försöker navigera genom tonårslivets alla problem och funderingar. Serien tar upp ämnen som droger, sex, identitet, trauma, sociala medier, kärlek och vänskap. Notera att serien innehåller en del grafiska scener och känsliga tittare varnas därför.

Säsonger på HBO Nordic: 1

 

Game of Thrones

Du har förmodligen redan sett den. Och har du inte det, så tillhör du en sällsynt skara som antingen bara ignorerat serien, eller försökt titta på den min inte tyckte om den. Det är tillåtet att ogilla “Game of Thrones”, men var försiktig med att säga det högt bara…

Det här eviga maktspelet är en vacker – och blodig – resa från början till slut. Och så många människor man träffar på resan! Serien överraskar ständigt. Du har ingen aning om vad du kan förvänta dig, vare sig det handlar om liv och död, valet av sexpartner eller dolda färdigheter.

Seriens sista säsong är nu tillgänglig och den har förvisso fått utstå en hel del kritik från många fans, men om du redan har sett allt hittills, måste du naturligtvis också se hur det slutar!

Säsonger på HBO Nordic: 8

 

The Sopranos

Om du inte redan har sett den här klassikern, har du åtminstone hört talas om den. Det är en av de skönaste serierna som någonsin skapats, där vi får följa maffiabossen Tony Soprano och hans försök att balansera maffialivet med familjelivet – något som visar sig vara ganska problematiskt och han finner sig både stressad och deprimerad.

Historien utspelar sig över sex olika säsonger och allt från regi, skådespel, musik och dialog är helt suveränt. Under sina bästa stunder finns det få serier som kan mäta sig med Sopranos genialitet.

Säsonger på HBO Nordic: 6

 

My Brilliant Friend

Denna italienska serie, baserad på de bästsäljande böckerna av Elena Ferrante, är nu inne på sin andra säsong.

Vi följer vännerna Elena och Lila som växt upp i ett fattigt område i Neapel strax efter kriget, men som nu lever väldigt olika liv och som försöker så bra de kan att navigera genom ett samhälle som kännetecknas av svåra ekonomiska förhållanden, förtryck av kvinnor och våld.

Detta är en kvalitetsproduktion i nivå med det bästa HBO har att erbjuda, och trots att det är på italienska, så är skådespelarens prestationer på en nivå som innebär att du nästan hade kunnat se serien utan text och fortfarande få ut maximalt av den.

Säsonger på HBO Nordic: 2

 

The Handmaid’s Tale

En utmärkt tv-anpassning av Margaret Atwoods roman med samma namn och en av de mest omtalade tv-serierna under de senaste åren. Trots den flera decennier gamla romanens dystopiska framtidsvisioner känns temat mer relevant än någonsin tidigare.

Vi följer Offred (Elizabeth Moss) i en inte alltför avlägsen framtid. Allt vad demokrati heter har kastats överbord och ersatts av en totalitär och djupt religiös regering. Fertila kvinnor används som så kallade “handmaids” för de rikaste i samhället, för att ge barn till alla som inte är bördiga. Slaveri, helt enkelt. TV-serien är bra, men det innebär inte att du kommer att må bra av den.

Säsonger på HBO Nordic: 3

 

Chernobyl

“Chernobyl” – regisserad av svenske Johan Renck (tidigare även känd under artistnamnet Stakka Bo) – är framgångsserien som beskriver händelserna runt kärnkraftsolyckan vid Tjernobylkraftverket i Ukraina 1986. Här följer vi karaktärer som på olika sätt påverkades av det som hände, från människor i statsapparaten till brandmän, och vi får en engagerande insikt i hur det kunde gå som det gjorde. Imponerande nog lyckas serien att hålla jämna steg med spänningen i händelsen hela vägen till slutet, trots att man trodde att alla detaljer om olyckan redan var kända.

Säsonger på HBO Nordic: 1

 

The Night Of

En TV-serie som passerat många obemärkt förbi, men som verkligen är värd att se. Riz Ahmed spelar en samvetsgrann student som för första gången i sitt liv lämnar sin comfort zone för att delta i en – håll i dig – studentfest. Tyvärr utvecklas kvällen inte till hans fördel. John Turturro spelar den okonventionelle advokaten som snabbt kommer in i bilden till följd av … javars, låt oss bara säga att det handlar om en kriminell handling.

TV-serien tar upp flera viktiga ämnen, inte minst rasism. Men som bäst är serien på att förmedla vad en fängelsevistelse kan göra med en. Skrämmande bra, faktiskt.

Säsonger på HBO Nordic: 1

 

Dexter

Glöm att de senaste säsongerna var lite svagare och att slutet inte imponerade på alla – de första fyra åren av “Dexter” var galet nervkittlande tv. Michael C. Hall spelar mördaren med ett kodex – han dödar bara andra mördare – som en tämligen ambitiös figur. Du vet aldrig vad som ska hända eller om “vännerna” och hans familj går riktigt säkra. Den första säsongen var intensiv, men Dexters försök att knäcka “Trinity Killer” under säsong fyra är höjdpunkten i serien.

Säsonger på HBO Nordic: 8

 

Westworld

Håll tungan rätt i munnen! Det här är ingen serie du kan slötitta sporadiskt på, för man måste hålla koll på alla detaljer och vändningar. Vi är på väg till en inte alltför avlägsen framtid där rika människor kan köpa tillgång till en nöjespark utöver det vanliga. Westworld är parken där allt är tillåtet: mord, våldtäkt, övergrepp och bedrägerier – you name it. De så kallade värdarna i nöjesparken är inte människor, utan minst lika förvirrande humanoida robotar.

Värdarna inser inte ens att de inte är mänskliga. De är programmerade att stiga upp varje morgon med samma uppgifter som dagen innan. Och minnet ska på något sätt raderas längs vägen. Här konfronteras vi med en hel del filosofiskt tänkande och en rejäl portion underhållning. Säsong 1 är väldigt bra, de två följande säsongerna når inte riktigt upp till samma nivå.

Säsonger på HBO Nordic: 3

 

Deadwood

HBO gav vilda västern-genren en vitamininjektion med “Deadwood”. Ian McShane och Timothy Olyphant leder en utmärkt uppsättning karaktärer i den moraliska gråzonen, som alla söker lyckan i staden som serien är uppkallad efter. Bareier Al Swearengen satte McShane på kartan för den amerikanska publiken, och han fortsatte sedan med imponerande och banbrytande tv-serier för HBO.

Tyvärr slutade Deadwood ganska tvärt som ett resultat av manusförfattarstrejken i Hollywood mellan 2007 och 2008, något som gjorde många besvikna. I år fick dock fansen exakt vad de hade hoppats på i form av en spelfilm som avslutar serien, och även den finns glädjande nog på HBO Nordic. Således får vi till slut se hur det gick med alla minnesvärda karaktärer från Deadwood.

Säsonger på HBO Nordic: 3 (samt en film)

 

True Detective

“True Detective” är häftig, ingen tvekan om den saken. Serien kräver lite av dig, för underhållningsvärdet kickar inte in omedelbart i första avsnittet. Nej, här måste du hålla på ett tag innan det går igång – men när saker verkligen börjar hända finns det få kriminalserier som kan matcha den här. Ja, det är faktiskt värt att ge den tid.

Säsong 2 och 3 handlar om helt olika fall, men är marinerade i samma stämning och något utmanande dramaturgiska struktur. Serien hoppar lite i tiden, så var noga med att följa handlingen. Du lär inte ångra att du gav den tid.

Säsonger på HBO Nordic: 3

 

Fargo

“Fargo” började med Coen-brödernas filmframgång med samma namn från 1996, men den här mörka nordstatskomedin fungerar uppenbarligen bra även i serieformat. Med hjälp av ett antal kända skådespelare – Martin Freeman, Kirsten Dunst, Mary Elizabeth Winstead, för att bara nämna några – har tv-serien blivit en stor framgång.

Den första säsongen är en hyllning till originalfilmen, både när det gäller handling och stämning. De två påföljande säsongerna handlar om helt andra saker. Ska du se den? Ja, absolut!

Säsonger på HBO Nordic: 3

 

Beforeigners

En fascinerande norsk idé som även är skapad i Norge – producerad av HBO. För oss nordbor är det här förstås kul redan innan det har börjat. Beforeigners handlar om en helt ny form av invandring, där människor inte kommer från andra länder och kontinenter, utan istället från andra epoker . Stenåldern, vikingatiden och 1800-talet representeras alla när “gamla” människor på något mystiskt sätt dyker upp genom ljusglittret i Oslofjorden.

Fem år efter att de första så kallade immigranterna anlände försöker polisen Lars Haaland, spelad av Nicolai Cleve Broch, att samarbeta med den första vikingakvinnan i polisstyrkan, Alfhildr. Det är tillräckligt intressant i sig, men tillsammans kommer de också att få utreda ett mycket misstänkt mord. De har dessutom en hel del personliga utmaningar att möta.

Säsonger på HBO Nordic: 2

 

True Blood

Serien tappade förvisso styrfarten en aning när vampyrerna dök upp, men den var trots allt ganska beroendeframkallande under de tidiga säsongerna. Precis så mycket sex som du kan förvänta dig av HBO, plus massor av blod och våld. Ja, man kan utan tvekan kalla det för en fullblods-vampyrserie. Men dess hemliga vapen är ett tjockt lager av underliggande satir som gör upp med föråldrade attityder kring bland annat homosexualitet i högerkonservativa samhällen i USA.

Säsonger på HBO Nordic: 7

 

The Walking Dead

Något av en gammal travhäst. Serieskaparna vägrar att ge upp och fortsätter bjuda på elände så långt ögat når. Fanbasen har sakta men säkert växt sig större och större, och TV-nätverket AMC har faktiskt en talkshow om programmet som sänds efter varje avsnitt, med det givna namnet “Talking Dead”.

Vad som egentligen händer under seriens nio säsonger kan vi förstås inte avslöja. Men vi kan väl säga att vägen tillbaka till en viss form av civilisation har varit lång och svår. Och ibland ganska spännande. Det är en serie som går på djupet med karaktärerna – och därför betyder deras väl och ve förstås mycket för tittarna.

Säsonger på HBO Nordic: 10

 

Vikings

Om du är intresserad av nordisk mytologi så har du förmodligen hört talas om Ragnar Lothbrok. Här regerar han under vikingatidens och pestens tid.

“Vikings” är en TV-serie som följer vikingarnas äventyr till havs, men också i hembygden. Precis som när det gäller “Game of Thrones”, så bjuds vi på mycket svärd och sandaler. Historiskt sett knappast korrekt, men som en tv-serie fungerar den ändå riktigt bra.

Säsonger på HBO Nordic: 6

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *