Dags att flytta ihop? Skriv ett samboavtal

Samarbete med EnklaAvtal.se

 

Har du äntligen träffat kärleken?! Börjar det bli dags att flytta ihop?

Förmodligen känns detta som den lyckligaste tiden i ditt liv, men det gäller ändå att tänka på framtiden och att vara förberedd på vad som skulle kunna hända. Min far var tidig med att förklara för mig att det alltid är bäst att ha allt i ett skrivet avtal, för att man ska vara säker på vad det är som gäller och inte. Har man saker bestämda i skrift så finns det inget att tveka om i efterhand eller några oklarheter från någons sida. Det kan vara trixigt att få fram ett bra avtal samt att veta vad som bör stå med. Därför är det så himla bra att det finns tjänster som hjälper till med detta. EnklaAvtal.se är en guide om att skriva kontrakt och avtal i olika livssituationer. Dom hjälper inte vara till med samboavtal utan kan hjälpa till med andra avtal med om så skulle behövas. Testamente är något som många ser till att skriva när dom ändå är igång med samboavtalet.

Vad är ett samboavtal?

Jag tänkte berätta lite mer om vad ett samboavtal är och varför det kan vara bra att ha ett. Ett samboavtal är ett avtal mellan ett kärlekspar som flyttar ihop, det går inte att skriva ett samboavtal med en vän. Samboavtalet mellan ett kärlekspar är något som man ofta skriver om man väljer att inte vara gifta eller inte är där ännu i relationen. Detta är till för att sätta egna regler istället för att sambolagen skall träda in och gälla. Det kan skydda den ena partnern om det skulle vara så att den ena flyttar in hos den andre och hen är den som äger bostaden. Då kan man skriva i avtalet vem boendet tillhör samt att den andre inte kommer att få någon besittningsrätt. Skulle den ena personen avlida i en olycka så kan det också vara så att personen gärna ser att tillhörigheter tillfaller familjen istället för partnern osv. Ser man till att skriva avtal för allt detta redan innan så förenklar det väldigt mycket när olyckan sedan skett också. Då behöver det inte bli bråk mellan familjer osv om vem som ska ha vad.

Sedan behöver det ju inte vara så att det behöver ske ett dödsfall för att avtalet ska vara bra att ha. Det kan vara bra att ha detta avtalat om det skulle vara så att relationen i framtiden skulle ta slut. Då behöver man inte dela 50/50 på allt utan kan istället ha valt att dela upp boendet och ägodelarna på annat sätt som man bestämt redan innan. Jag tror att man kan undvika mycket blod, svett och tårar genom att ta tag i detta redan innan problemen står vid dörren.

 

Lycka till! Love M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *