En checklista så att vi alla kan få en balanserad och snygg inredning.

1. Planering

Innan du sätter igång med ditt inredningsprojekt, planera som proffsen. Börja med en moodboard eller idébok där du samlar inspiration och tankar så att du kan bena ut alla val av material, färg och möbler. På så sätt kan du hitta din stil och projektets röda tråd, så att slutresultatet inte spretar för mycket.

2. Skippa väggen

Att möblera utefter väggarna är ett vanligt förekommande fenomen i svenska hem. Försök att hitta alternativa lösningar, och flytta till exempel ut soffan och ställ den mitt i rummet. Det skapar en helt annan känsla.

3. Satsa på bra belysning

Belysning är A & O för att få en proffsig inredning. Visste du att du bör ha cirka 7 belysningskällor i ett och samma rum? Alla dessa skall dessutom fylla olika funktioner. Ett vanligt förekommande fel i svenska hem är att man har en alldeles för stark lampa som är tänkt att täcka flera olika behov, ofta mitt i rummet.

4. Satsa stort

Ett annat “problem” man ofta stöter på är att många underdimensionerar sina möbler och inredningsdetaljer. Att välja för liten matta, både under soffgruppen och matgruppen, är kanske ett av de vanligaste felen som görs när det skall inredas hemma. Det gör bara att inredningen känns tafatt och kall och känslan av att något saknas kommer hänga kvar oavsett hur mycket annat du lyckats med.

5. Den röda tråden

Ha klart för dig innan projektet påbörjas hur det skall hänga samman (se tips 1). Låt till exempel stolarnas gröna färg gå igen på en inredningsdetalj i ett annat rum, eller matcha snyggt med textilier i samma nyans.

6. Detaljerna talar

Välj personliga detaljer och låt vackra föremål stå framme. Böcker, flaskor, ljus, prydnadsföremål, blommor, foton… Skapa snygga stilleben och grupperingar på en hylla, sideboard, byrå eller liknande. Med bara ett gäng stora möbler får rummet ingen känsla. Låt soffan få nya kuddar (ej standardkuddarna som tillhör vid köpet, utan testa gärna prydnadskuddar i annan färg, mönster och material), rama in en restaurangmeny och sätt upp i köket, och låt dina favoritböcker ligga framme på vardagsrumsbordet för gäster att bläddra i.

7. Lek med textilier

Ös på med textilier av olika slag! Det ger ditt hem en varm och ombonad känsla och du kan ändra efter humör och årstid. Tänk more is more och använd dig av två överkast, flera gardinlängder och mjuka plädar för dig och dina gäster.

8. Färgsättning

Sist men inte minst – tänk igenom din färgsättning noga. Använd dig av 60-30-10 regeln: ◾60% av rummet bör bestå av en grundfärg. Det är ofta väggar, golv, tak etc. ◾30% av rummet bör bestå av en sekundärfärg. Här passar det bra att få in de stora möblerna, såsom soffa och matta ◾10% av rummet färgsätter ni med 1-3 accentfärger, till exempel soffkuddar och en pläd.

3 reaktioner på ”En checklista så att vi alla kan få en balanserad och snygg inredning.

  1. Satte ihop en moodboard till mitt senaste projekt på vårt lantställe. Det gjorde det hela mycket enklare! Jag visste inom vilken ram jag skulle hålla mig från start och behövde inte göra några missar i inköpen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *