Förbättra din självkänsla med dessa 5 övningar

Din självkänsla är direkt kopplad till hur bra du mår, din lycka och hur väl du presterar i livet.

Definitionen/betydelsen av självkänsla är hur mycket vi tycker om, respekterar och värderar oss själva under interaktion med andra människor.

Det är sunt att ha höga tankar om sig själv, att den man är och det man gör betyder något. Hög självkänsla ska inte förknippas med narcissism, då en narcissist är en person som älskar och dyrkar sig själv på ett sjukligt sätt.

Man ska också vara medveten om att vi alla kan träna upp och stärka vår självkänsla genom att göra vissa saker.

Skillnad på självkänsla och självförtroende

Självkänsla eller ibland kallat självuppfattning, handlar om vår självkännedom. Det är den uppfattningen vi har om vårt eget värde. Självförtroende har mer med specifika prestationer att göra.

Självförtroendet är kopplat till att vi vet att vi klarar av saker eller att vi är bra på att till exempel utföra vissa uppdrag i vårt arbete. Vi känner oss säkra på det vi gör.

Självkänsla handlar mer om att vi vet att vi duger som vi är och att, oavsett vad som händer, ser vi alltid vårt eget värde som människa.

Det finns många definitioner på begreppet självkänsla, men en som förklarar bra vad det handlar om är denna: Upplevelsen av och tilliten till sitt eget värde som människa, oavsett framgångar eller misslyckanden, förmågor eller funktioner.

Ju mer du tycker om dig själv, desto mer tycker du om andra

Självkänsla innebär också att man har förmågan att bekräfta andra människor och se deras värde. Det skapar en positiv energi som leder till att den andre tänker detsamma om dig.

Självkänsla gör också att vi som individer på ett naturligt sätt kan framhäva oss själva på ett positivt sätt. Det betyder inte att man framhäver sig framför andra, på deras bekostnad. Tvärt om, så är det oftast personer som har god självkänsla som inte låter andra komma i kläm, utnyttjas eller mobbas. En person med bra självkänsla utstrålar positiv energi vilket gör att andra tycker om den personen mer.

Så då är frågan.

Hur man får bättre självkänsla? Hur stärker man den?

Här är några övningar du kan börja med direkt.

Sätt upp ett mål och uppnå det

Att prestera får oss att må bra. Självkänslan ökar när vi presterar och när vi presterar ökar vi vår självkänsla; de går hand i hand. Så börjar redan nu med att sätta ett mål. Det kan vara något enkelt som:

  • Gå ner 3kg i vikt.
  • Ring en person varje vecka som betyder något för dig och som du inte pratat med på länge.
  • Läs 10 minuter varje kväll i en bra bok som intresserar dig.

Målsättningen kan handla om precis vad som helst, men det ska kännas att den tilltalar dig. Gör denna enkla övning så kommer du snabbt märka att allt i livet känns lättare; du börjar tycka om dig själv mer, din självkänsla ökar.

Var disciplinerad

Att disciplinerat göra de saker du satt som mål är viktigt, för disciplin skapar självkänsla och vise versa. Därför är det bra att börja med enklare målsättningar och gradvis öka ambitionen.

När du nått i mål med fler saker kan du höja ribban och utföra större utmaningar. Vår hjärna är programmerad att få oss att må bra när vi presterar. Den frigör endorfiner som är hjärnans lyckodrog.

Motsatsen sker också när vi inte gör något i livet eller struntar i de saker vi vet vi borde göra. Små steg är det som gäller. Du har tagit det första steget i rätt riktning nu genom att läsa detta.

Dina värderingar, ditt arbete – vem är du?

Människor som mår bra och har stark självkänsla lever som de lär. De har funderat över sina värderingar och vad de innerst inne tror på. De har analyserat vad de gör bra och har gjort bra hittills i livet.

Vad står du för? Stå upp för det du tror på och låt ingen trycka ner dig med glåpord och tillmälen. Ofta är det personer som själva inte mår bra som försöker använda härskatekniker för att lyfta fram sin åsikt eller få sin vilja igenom.

Vad skiljer dig från andra? Funderar över vad du gjort som är bra, vad är du duktig på, vad tycker du är roligt att göra? Här är dock viktigt att inte jämföra sig själv med andra när det kommer till saker vi inte kan påverka. Vårt utseende och personliga drag är medfött och dessa saker är din styrka, även om det ibland kan vara svårt att se för stunden. Du ska heller inte jämföra vad andra gör bättre, utan fokusera istället på de saker du är bra på. Det finns många saker du är bra på, det kan bara ta lite tid att hitta dem. Fråga andra vad du gör bra, ge dem tid att svara.

En annan sak som tynger många utan att de reflekterar över det är deras jobb. Allt för många går dagligen till ett arbete de inte tycker och vantrivs med. Det skapar stress och gnager på självkänslan.

Tycker du om ditt arbete? Om inte kanske det är dags att titta på andra vägar. Vi har i vårt land fantastiska möjligheter att när som helst i livets skede sadla om och byta karriär. Det är ditt liv och du kan göra precis vad du vill.

Att bli uppsagd kan vara det bästa som kan hända

Pratar man med personer som blivit avskedade pga. arbetsbrist eller annan anledning så är det inte sällan att de något år senare tycker att det var det bästa som kunde hända. De blev tvingade att tänka om, att tänka nytt. Du behöver dock inte vänta på att någon annan ska avbryta din nuvarande anställning. Nya dörrar öppnar sig när man vågar stänga den bakom sig. Det gäller allt i livet.

Ju mer du lever i harmoni med dig själv, den du verkligen är, desto bättre kommer du att må och desto högre självkänsla kommer du att få.

Affirmationer och frågor

Affirmationer är korta positiva påståenden om dig själv. Det handlar om att säga saker till oss själva som vi vill ska vara sant, t ex ”Jag är bra, frisk och mår fantastiskt”. Denna punkt är dock lite kontroversiell då viss forskning pekar på att en del människor inte mår bättre av detta. Men å andra sidan är motsatsen att tala negativt till själv heller inget som skapar framsteg. Ex ”Jag är värdelös”.

Om du står inför en situation, ställ dig frågan. ”Kan jag lösa detta?” eller ”Hur löser jag detta?” Det gör att din hjärna kan komma med lösningar som skapar framgång och höjer din självkänsla.

Så denna punkt kan vara individuell. Testa dig fram och se vad som fungerar bäst.

Uppmärksamma andra i din omgivning

Studera andra människor omkring dig och ge dem beröm för vad de gör och få dem att känna sig värdefulla. Lyssna på dem, var där för dem och behandla dem som du själv vill bli behandlad. Det i sin tur kommer att leda till att de tycker om dig mer, finns där för dig, vilket kommer att öka din självkänsla och din uppfattning om ditt värde som människa.

Mycket av texten ovan är inspirerad av Brian Tracy som under många studerat framgångspsykologi och det mänskliga psyket.

Nathaniel Branden är en annan person som skrev flera böcker på området.

De sex pelarna som Nathaniel nämner i sin bok är:

1. Lev medvetet.
2. Självacceptans.
3. Ta personligt ansvar.
4. Var självbekräftande.
5. Lev målmedvetet/meningsfullt.
6. Personlig integritet.

Barn och självkänsla

Använd även tipsen för att stärka ditt barns självkänsla. Barn som lär sig sitt eget värde mår och presterar bättre inom alla områden i livet. Det är kanske den bästa gåva ett barn kan få.

En reaktion på ”Förbättra din självkänsla med dessa 5 övningar

  1. Jag har jobbat på att bygga upp min självkänsla i många är. Det är inte det lättaste och det är en lång väg att gå. Alla tips är guld värda ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *