Funderar du på att ta körkort? Gör det! Du kommer inte att ångra dig!

Samarbete med Trafiko

 

Jag minns det som igår.. Första bilturen på egen hand. Jag tror känslan är svårslagen! Jag var riktigt stolt över mig själv och kände mig överlycklig. Känslan av frihet flödade genom hela kroppen. Jag är väldigt glad idag att jag valde att ta mitt körkort vid tidig ålder, men det är aldrig försent! Jag skulle rekommendera alla att ta körkort oavsett ålder. Mar får så mycket fler möjligheter och det känns som att hela livet blir lättare. Jag började med att övningsköra hemma med mina föräldrar innan jag började på körskolan. Men såhär i efterhand vet jag inte om jag tycker att det gav så mycket. Mitt råd till er som funderar på att ta körkort direkt tar kontakt med en körskola och får experthjälp redan från start. Det finns många delar i körningen som man behöver en utbildad lärare till. Jag tänkte gå igenom lite nu hur det går till när man ska ta körkort samt vilka steg det innebär.

 

Synundersökning

Det första man måste göra är att göra en synundersökning. För att få ta körkort så behöver du se bra när du kör. Skulle du inte se tillräckligt bra så kommer du att behöva glasögon eller linser för att rätta till detta.

Körkortstillstånd

Innan man börjar övningsköra så behöver man ett körkortstillstånd från Trafikstyrelsen. Det skaffar du genom att gå in på deras hemsida.

 

Utbildning för handledare

För att få övningsköra hemma med en handledare så krävs det att man går en utbildning för detta. Kursen går man hos en certifierad utbildare. Trafiko tillhandahåller handledningskurser.

 

Teori

För att ta körkort så måste du lära dig grundläggande teori och trafikregler. Trafiko har ett brett utbud av utbildningsmaterial för detta.

 

Övningskörning

Trafiko har en jättebra körplan som du kan använda när du ska övningsköra. Detta gör det lättare för dig och din handledare att gå igenom allt du behöver lära dig. Man prickar av allteftersom man gått igenom de olika momenten och känner att de sitter. När ni känner att ni är klara med det här steget så är det dags att boka en första körlektion med en utbildad lärare som ser vart du ligger i din utveckling och vad du har kvar att träna mer på innan du är redo för din uppkörning.

 

Riskettan

Riskettan är en obligatporisk kurs som du tar för att lära dig mer om alkohol, droger och andra faror i trafiken.

 

Risktvåan

Risktvåan kallas också för halkbana. Här får du lära dig hur det är att köra på väldigt halt underlag. Det är viktigt att du kan manövrera bilden nästan så bra att du är redo att köra upp när du bokar denna.

 

Trafikverkets Teoriprov

Det näst sista steget och ett av de viktigaste stegen för att få ditt körkort är Teoriprov . Var noga när du pluggar till detta och tänk inte att du bara ska lära dig frågorna för stunden utan tänk på att du behöver minnas dessa även i framtiden när du är ute och kör bil.

 

Trafikverkets Körprov

Trafikverkets körprov är det sista steget innan körkortet är ditt! Du måste ha klarat teoriprovet först för att få göra detta. Detta bokas även det på trafikverkets hemsida.

 

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *