Hur du inreder ett riktigt mysigt barnrum som också är praktiskt och säkert

I det här inlägget tänkte jag ge dig bra tips för hur du kan inreda ett riktigt mysigt barnrum som också är praktiskt och säkert. Läs vidare och låt dig inspireras!

 

Säng

En skön och säker säng är det absolut viktigaste för ett barnrum – åtminstone om du inte sover tillsammans med barnet i din egen säng. För spädbarn behövs en spjälsäng som är praktisk och säker. I stort sett är kraven på tillverkarna höga vilket gör att du oftast kan känna dig helt trygg med köpet. Om du ändå oroar dig är det stabilitet, höjd och bredden mellan spjälorna som du bör titta efter.

En vanligt förekommande fråga gäller hur länge man kan använda spjälsängen. Det enkla svaret är att så länge barnet får plats och inte kan kravla sig ur är den fortfarande användbar. Samtidigt väljer många föräldrar att introducera en vanlig säng någon gång runt tre års ålder för att barnet ska vänja sig, eller införskaffar en ”växasäng” som är justerbar och anpassas i takt med att barnet växer.

För något äldre barn finns många olika sängar att välja mellan – allt ifrån enklare varianter som enbart består av ben och en enkel bädd till loftsängar med skrivbord och förvaringsutrymmen under. Det som avgör valet är ålder, längd och hur mycket man är beredd att betala.

Glöm inte att det viktigaste är att barnet sover gott och inte att man har en ultra-modern säng med diverse finesser. Det finns väldigt bra sängar i lägre prisklasser och begagnade möbler är oftast lika säkra som nya.

 

Möbler och förvaring för barnrum

Att välja möbler kan vara en utmaning och valet kan skifta beroende på om man vill satsa på design, funktion eller säkerhet. En vanlig fråga man ofta funderar kring är om man verkligen måste köpa lite dyrare barnmöbler eller om det går lika bra med mormors gamla byrå. Så länge möblerna är säkra är det helt och hållet en smaksak.

Ur en säkerhetssynpunkt är bokhyllor som går att klättra i och byråer som kan välta riskfaktorer. När barnen är yngre kan man antingen strunta i dessa möbler eller köpa sådana som är tyngre eller går att montera fast i väggen.

Andra möbler som är vanligt förekommande i ett barnrum är lekbord, små stolar, saccosäckar och mycket annat. Bland större barn brukar snarare funktionalitet spela större roll än säkerheten. När man kommit upp i åldern blir det dags för läxläsning och pysselaktiviteter vilket gör ett skrivbord till en tacksam möbel. Egentligen finns inga måsten, utan försök att se vad barnet gillar och planera köpen efter behoven.

En annan viktig faktor vad gäller möbler är förvaringen. Har barnet många leksaker eller mycket böcker är det smart att skaffa lådor som kan skjutas in under sängen, flätade tygkorgar att lägga mjukdjur i eller att satsa på stora förvaringshyllor. Kläder har också en tendens att hamna på golvet och räcker inte garderoben till kan man skaffa lite lägre byråer. Då kan barnet nå kläderna samtidigt som de förhoppningsvis inte hamnar på golvet i lika hög grad.

Ett roligt tips är också att ha en särskild utklädningslåda. Det uppmanar både till lek och utvecklar barnets identitet. Gamla hattar, slitna klänningar, kavajer och slipsar som inte längre används är utmärkta plagg.

Ett ofrånkomligt faktum är att möbler generellt sett är dyrt. Många brukar inhandla möbler via second hand-butiker eller via privatförsäljning på internet. Ofta är dessa i mycket gott skick och dessutom betydligt billigare och därför också ett bra alternativ för de som inte kan eller vill köpa nytt.

För den som är händig finns alltid möjligheten att slipa och måla möblerna för att göra de riktigt fina och personliga. Med härlig färg kan man få det mesta att se ut som nytt igen!

 

Belysning

Vilken belysning man väljer har stor inverkan på hur rummet kommer att se ut och upplevas. Vill barnet ha ett mysigt rum kan man satsa på dämpat ljus, skaffa ljusslingor och installera en dimmer. Är rummet mörkare kan det vara värt att köpa en starkare taklampa.

Glöm heller inte att lampor även behövs till fönster, skrivbord eller andra utrymmen som barnet ofta ägnar aktiviteter vid. Det ska vara bekvämt och behagligt för ögonen. För mörkrädda barn finns även särskilda lampor som enkelt monteras på väggen. Dessa avger ett lugnande och mer dämpat ljus som inte förstör nattsömnen.

Tänk också på att barn gärna pillar i eluttagen och att komplettera med ”petskydd” eller proppar att sätta i de kontakter som står tomma är en bra idé. Vissa lampor avger även värme där glaset blir upp mot 200 grader varmt. Till barnrummet är det därför klokt att ha LED-lampor eftersom de inte bara är svalare, utan också drar ner energiförbrukningen.

 

Textilier

Något som verkligen gör skillnad är färgglada gardiner, mattor, sängkläder och kuddar. Satsa på mörkläggningsgardiner för att undvika tidiga morgnar när solen tittar in – barn har en tendens att vara morgonpigga när trötta föräldrar vill sova. Vet man att rummet är lyhört och att ljudnivån ofta blir hög rekommenderas att ha mycket textilier eftersom det fungerar bra som ljuddämpning.

Vad gäller färger på textilier är det bara låta kreativiteten flöda och att låta barnet vara med och välja är alltid extra roligt. Kanske har barnet någon färg eller något tema som det tycker extra mycket om? Försök att göra en myshörna med mjuka kuddar och sköna filtar där barnet kan sitta och leka. Ett annat sätt att piffa till ett barnrum är att hänga vimplar från tak eller väggar.

Något som ger textilierna extra lyster är att matcha med tavlorna på väggen. Lek gärna med olika nyanser och motiv. Räknar man med att barnet kommer byta intressen eller stil kan man inreda med neutralare färger som står sig längre.

Det man kan tänka på är att vissa tyger är lättare att hålla rena och är mer lättskötta än andra. Eftersom barn, beroende på ålder, kan tänkas råka kissa, dregla eller spilla så bör produkterna vara lätta att dammsuga och effektiva att slänga i tvättmaskinen.

För den som gillar att sy säljer många butiker billiga barntyg till meterpris med allt ifrån disneyfigurer till djur och vackra miljöer. Det blir billigare och gör heller inte lika mycket om de slits eller smutsas ned.

För fler inredningstips och idéer kan jag tipsa om en inredningsblogg som heter Truedeco. Där kan ni hitta allt möjligt inom redning för alla inredningstokiga!

En reaktion på ”Hur du inreder ett riktigt mysigt barnrum som också är praktiskt och säkert

  1. Jättebra tips! Det är rena djungeln med olika lösningar och som förstagångsförälder behöver man alla råd man kan få 🤗

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *