Kärlekens olika språk – Vilket talar din partner?

Vi människor är olika. Vi har olika behov, förutsättningar och olika sätt att tänka. Det gör att vi uttrycker oss och agerar på olika sätt, framförallt när vi vill visa kärlek. I våra nära relationer såväl som med familj, som med vänner men kanske speciellt i vår kärleksrelation, där dessa språkbarriärer kan komma till sin spets, och bli en utmaning.

För du märker säkert dagligen att du inte alltid talar samma språk med folk i din omgivning. På jobbet, på restaurangen du äter lunch på eller i kassan på Ica. Ni kan rent språkligt kommunicera – men ni förstår inte varandra.

Problemet är att de flesta är omedvetna om att kärlek visas på olika sätt, beroende på vem man är. Medan den ena partnern verkar obrydd och nonchalant står den andra inne på toaletten och gråter (med ljudet av vattenkranen som beskydd) och vid annat tillfälle kan den ena känna ilska och frustration medan den andra inte förstår vad det är hen brusar upp över. Detta grundar sig allt som oftast i det språk vi kallar kärlekens fem språk – låt oss djupdyka!

 

VAD ÄR DET?

Grundtanken är att varje människa har en ”kärlekstank” inom sig, detta säger den amerikanske terapeuten och författaren till boken The five languages of love, Gary Chapman. Om vi får känna oss uppskattade i våra relationer, där kärlek är en självklarhet och vårt värde gentemot den andre partnern bekräftas, så upplever vi att det inte heller är någon konst att ge tillbaka.

Om man istället lever i en relation där man inte känner uppskattning eller kärlek, så töms vår tank och vi har svårt att orka göra någonting över huvud taget för den andra. Tänk om vi då visste vad allting grundar sig i, och varför friktionen uppstår? Varför din partner inte bryr sig om när du lagat en god middag men ler som aldrig förr när du berättar hur mycket du tycker om hen. Eller varför du aldrig märker när din partner ger dig närhet, allt du vill är att ni ska få mer tid tillsammans.

Vi besitter ofta ett eller två kärleksspråk, ett primärt och ett sekundärt, som kan påverkas av var vi är i livet. Men, det är grundläggande att vi måste få för att kunna ge. Enligt Chapman finns det fem språk; fysisk beröring, gåvor, tid, tjänster och verbala ord — och såhär fungerar dem:

 

FYSISK BERÖRING

Fysisk kontakt är ett basalt kärleksspråk. Det kräver inte speciellt mycket i ord, tanke eller pengar. Om du är en av de som föredrar detta språk uppskattar du saker som spontana kramar och att hålla handen. Du skräms oftast inte av beröring offentligt och gillar att ta och bli tagen på, till exempel ligga nära i soffan, pussas, kyssas och vara sexuellt intim.

GÅVOR

Vissa visar och tar emot kärlek genom gåvor. Det speglar ofta omtanke från den andra partnern, då det kan kräva tankekraft, energi och ansträngning. Det behöver inte handla om stora summor, medan vissa uppskattar ett dyrt smycke vill andra hellre ha något personligt, med eftertanke. Kanske handlar det bara om en överraskning till middag eller en bulle från favoritbageriet. Det handlar om att få ta emot något från den andre.

TID

Att känna att ens partner ser, hör och ger en uppmärksamhet i form av tid är det tredje kärleksspråket. Här kan livet komma i vägen, då det ofta fylls med jobb, barn, familj och vänner. Det innebär helt enkelt att hitta och göra tid för att både fysiskt och psykiskt vara närvarande för den andre partnern, trots ett fullt schema. Vad ni gör spelar oftast inte så stor roll, det kan handla om att få tid att äta middag eller bara ligga i sängen och prata.

TJÄNSTER

Omhändertagande handlingar, avlastning och hjälp är ett språk som innebär att man kommunicerar sin kärlek genom att finnas till hjälp för den andre. Allt från att laga mat, städa, göra ett ärende eller ta hand om en när man är sjuk. Ganska enkla handlingar som vi oftast behöver göra i vardagen ändå, men som kanske inte kommer naturligt för alla. Att vara den som erbjuder sig att gå och handla, tvätta eller hämta på dagis är här en handling av kärlek.

VERBALA ORD

Bekräftelse, komplimanger och ord av omtanke. Det femte och sista kärleksspråket är verbala ord – du gillar att ge och ta emot kärlek genom att bokstavligt talat kommunicera. Du vill helst höra att din partner säga ”jag älskar dig”, flera gånger om dagen. Få fina kärleks-sms och bli berättad för hur fantastiskt du är över frukost. Detta gör förmodligen att du själv också är väldigt bra på att berätta för andra hur du känner och vad de betyder för dig. Det verbala ordet ska inte underskattas, det kan lämna enorma avtryck och förändra hela vår inställning och mående – ändå tar det bara några sekunder att säga dem.

 

Fem kärleksspråk som alla på sina sätt berättar hur mycket vi älskar varandra. Ta reda på vad ditt eller dina kärleksspråk är, vad som är väldigt viktigt för dig och berätta det för din partner. Fråga även hen om vad den har för kärleksspråk, och vad hen skulle uppskatta från dig. Kanske har ni lagt massor av energi på att försöka förmedla era känslor på ert sätt, medan den andre aldrig uppfattat det – eftersom den talar ett helt annat språk?

3 reaktioner på ”Kärlekens olika språk – Vilket talar din partner?

  1. Det här med kärleksspråk är riktigt intressant! Jag ska köpa boken. Jag är singel men skulle gärna vilja lära mig mer om mitt eget kärleksspråk innan jag träffar nästa kille 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *