Klä dig efter din kroppsform

Vi har alla olika kroppar och är byggda på olika vis, och alla är vi lika vackra oavsett hur vi ser ut. Men vissa saker vill man framhäva mer på sin kropp och vissa saker vill man framhäva mindre, och det är helt okej att känna och göra på det viset. I den här artikeln tänkte jag fokusera på hur man kan tänka när man väljer kläder om man vill framhäva de så kallade feminina formerna, till exempel en markerad midja, samt om man vill att kroppen ska se proportionerlig ut. Så läs vidare för att ta reda på vad som passar just din kroppstyp och såklart även få lite shoppingtips som är anpassade efter den!

DIN KROPPSTYP: OVAL

Du som har en oval kroppstyp är lite rundare över midjan och har inte en midja som är särskilt markerad. Du har medelstor byst och medelstora höfter, samt relativt smala ben.

Leta efter detta när du shoppar

 1. Plagg som framhäver dina ben. Exempel på sådana plagg är stuprörsjeans, kortare klänningar, kjolar och shorts som visar mycket ben och helst är lite vidare nedtill, samt tighta bootcut-jeans.
 2. Plagg som markerar precis under bröstpartiet och har vidd kring midjan. Eftersom du inte har en så markerad midja kan det vara fint att istället markera bröstpartiets slut för att få en kontrast mellan byst och midja.
 3. Lager-på-lager i tunna, lätta och fina material. Ett exempel på detta är att bära en chiffongblus över ett tunt linne.
 4. Långrandiga plagg, alltså plagg med lodräta linjer.
 5. Längre toppar som slutar nedanför rumpan.
 6. Smala byxor.
 7. Kläder som är insvängda i midjan, men inte sitter supertight i övrigt ger intrycket av en mer markerad midja. Ett exempel på ett sådant plagg är en peplum-topp som inte sitter alltför tight.
 8. Vida byxor samt utsvängda byxor.
 9. Vida kjolar och klänningar.

Undvik att köpa detta

 1. Kjolar, klänningar och shorts som är både korta och tighta hela vägen kan få din överkropp att se tyngre och större ut än vad den egentligen är. Så för att skapa en bättre balans rekommenderar jag som sagt att välja kjolar, klänningar och shorts som är vidare nedtill.
 2. Kläder som lägger extra volym kring midjan, detta gör att din midja försvinner ännu mer och blir ännu mindre markerad än vad den är naturligt.

 

DIN KROPPSTYP: REKTANGULÄR

Du som har en rektangulär kroppstyp har ungefär samma mått kring ditt bröstparti som du har kring ditt höftparti. Du har heller inte någon särskilt markerad midja utan är ganska rak i dina former generellt.

Leta efter detta när du shoppar

 1. Plagg med spännande skärningar, detaljer och mönster. Dessa kan du använda för att skapa mer feminina och mjuka former. Du kan till exempel framhäva din överkropp genom att bära ett par helsvarta jeans tillsammans med en multimönstrad topp, eller tvärtom om du vill framhäva dina ben och höfter.
 2. Midjebälten, detta kan du använda för att markera midjan och skapa lite mer av en timglasformad kroppstyp. Välj ett mörkt och markant bälte för starkast effekt.
 3. Jeans med stora fickor eller mycket detaljer baktill får din rumpa och dina höfter att framhävas mer.
 4. Byxor som sitter tight över höfterna, detta ger intrycket av en kurvigare kroppsform.
 5. Vippiga kjolar. A-linjeformade, gärna plisserade.
 6. Kjolar med detaljer och skärningar som ger en feminin form till din underkropp. Ett exempel på detta är en kjol med en uppåtpekande triangelformad skärning där kjolen slutar.
 7. Toppar med feminina detaljer upptill. Så som rynkade ärmar, puffärmar, volanger och rosetter.

Undvik att köpa detta

 1. Undvik att hålla dig alltför mycket till samma färg. Tänk kontraster! Att klä sig i samma färg från topp till tå ger nämligen intrycket av en rak kroppsform, vilket gör att du som har en naturligt rektangulär kroppstyp förstärker detta ännu mer.

 

DIN KROPPSTYP: TIMGLASFORMAD

Du som har en timglasformad kroppstyp har ungefär samma mått kring ditt bröstparti som du har kring ditt höftparti. Du har också en smalare midja som är mycket markerad. Något annat som kännetecknar dig som har en timglasformad kroppstyp är att om du går upp i vikt så fördelar sig oftast kilona relativt jämnt på din kropp.

Leta efter detta när du shoppar

 1. Plagg i följsamma material, plaggen får också gärna vara insvängda i midjan så att de framhäver de feminina formerna du har.
 2. Plagg med omlottskärningar.
 3. V-ringat.
 4. Plagg med djupare u-ringningar.
 5. Pennkjolar.
 6. A-linjeformade klänningar och kjolar.
 7. Byxor som är utsvängda nedtill, men sitter tight i övrigt.
 8. Midjebälten i mörkare färger, för att framhäva din redan markerade midja lite extra!

Undvik att köpa detta

 1. Fyrkantiga eller så kallade “boxiga” plagg. Dessa typer av plagg får de feminina former som du redan har att försvinna.

 

DIN KROPPSTYP: TRIANGEL MED SPETSEN NEDÅT

Du som har en triangelformad kroppstyp med spetsen nedåt har betydligt bredare axlar än dina höfter och ben. Du är också fylligare upptill och smalare nedtill.

Leta efter detta när du shoppar

 1. Byxor, kjolar och klänningar med vidd kring höfterna. Ett exempel är att satsa på kjolar och klänningar med fickor vid höfterna för att ge intrycket av en bredare nederdel och skapa balans.
 2. Nederdelar med detaljer och draperingar kring höfterna. Detta ger också intrycket av en bredare nederdel.
 3. Nederdelar som är färgstarka och/eller mönstrade, detta drar uppmärksamhet till sig.
 4. Draperade klänningar.
 5. Toppar med mjuka former och i mjuka material, för att dämpa de breda axlarna som ses som ett mer maskulint drag.
 6. Plagg med omlottskärningar.
 7. Blusar i material och med detaljer som anses feminina. Till exempel i chiffongmaterial eller med volangdetaljer.
 8. Toppar med lodräta linjer, då detta skapar intrycket av en smalare överkropp och ett smalare axelparti.

Undvik att köpa detta

 1. Skjortor. Oftast är skjortor väldigt stela i materialet och är men bredaxlad och bär överdelar i stela material så förstärks dina breda axlar, vilket gör att det kan uppfattas som att man har en något maskulinare överkropp.
 2. Tighta jeans, till exempel stuprörsjeans. Sådana typer av plagg förstärker dina smala höfter och ben vilket också kan göra att din överkropp ser större ut än vad den egentligen är i kontrast till detta.
 3. Fyrkantiga halsringningar, detta ger intrycket av ett bredare axelparti.
 4. Axelvaddar samt puffärmar adderar volym till axelpartiet och ger därför också ett intryck av bredare axlar.
 5. Toppar med vågräta linjer då detta breddar överkroppen.

 

 

DIN KROPPSTYP: TRIANGEL MED SPETSEN UPPÅT

Du som har en triangelformad kroppstyp med spetsen uppåt är som fylligast över rumpan och låren och har en mindre överkropp med relativt smala axlar.

Leta efter detta när du shoppar

 1. Vida halsringningar, till exempel plagg med så kallade “båtringningar”. Detta ger intrycket av något bredare axlar.
 2. Stora polokragar.
 3. Överdelar i ljusa färger eller i starka färger, för att dra uppmärksamheten till överkroppen.
 4. Överdelar med detaljer som till exempel volanger, paljetter, axelvaddar och puffärmar. Detta drar också uppmärksamhet till din överkropp.
 5. Scarves och halsdukar.
 6. Toppar och jackor i kortare modeller; de ska sluta en bit ovanför dina höfter.
 7. Toppar och jackor som slutar precis en liten bit nedanför det området på din kropp där du är som bredast.
 8. Byxor, kjolar och klänningar som är utsvängda nedtill. När det gäller byxorna ska de sitta tight i övrigt annars blir effekten istället att du förstorar upp nedre delen av din kropp.

Undvik att köpa detta

 1. Nederdelar i ljusa och starka färger. Dessa typer av plagg förstorar din rumpa och dina lår. Så tänk på att undvika detta om du vill ge intrycket av en mer proportionell kroppsform.
 2. Multimönstrade nederdelar. Detta har samma effekt på din kropp som nederdelar i ljusa och starka färger.
 3. Stora sidfickor på byxor, kjolar och klänningar. Detta breddar höftpartiet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *