Louis Vuitton, Äkthet, Serienummer och Datumkoder

Vem vill inte ha en lyxig märkeshandväska? Till exempel en snygg klassiker från Louis Vuitton.

Här är tricken för att se om väskan är äkta eller inte.

Marknaden för märkeshandväskor bara växer. Såväl äkta som fejk. Åker du utomlands finns kopiorna i stort sett på varenda marknad eller gatuhörn. Och på nätet hittar du allehanda sidor som säljer, både fejk och sådana som de påstår är äkta – men till billigare pris. Liksom second hand-butiker och privatpersoner som säljer äkta men begagnade handväskor. I alla fall är det vad de påstår.

Hur ska man då veta om handväskan är äkta eller inte? Enda gången du egentligen kan vara helt säker är om du går till en original-butik och får äkthetsintyg. Men det finns faktiskt några sätt att ta reda på det själv.

Även om en väska har rätt märke på blixtlåset, rätt datumkod eller hologram, och verkar ha alla de rätta detaljerna så är det ändå alltid kvaliteten som avgör om den är äkta. Detaljer är lätta att kopiera men inte kvaliteten, för då skulle de inte kunna säljas så billigt.

 

Louis Vuitton lätta att kopiera

Louis Vuitton är de som drabbats hårdast på fejkmarknaden eftersom de är lätta att kopiera. De har övervägande monogram på canvas och små detaljer i läder. Men även förfalskningar av superexklusiva märket Hermes har ökat senaste åren.

Något att tänka på i detta sammanhang är också att kopior oftast görs under ohälsosamma och dåliga arbetsförhållanden, och många gånger av barn.

Ha gärna bilder till hands eller gå till en original-butik och titta på hur den väska du vill köpa ser ut, innan du går igenom följande punkter:

1. Kolla att den är i skinn

Är materialet äkta läder eller plast gjord för att likna läder? Luktar lädret som riktigt läder? Många äkta Louis Vuitton är gjorda av canvas medan handtaget är av läder. Om handtaget ska vara av läder ska den kännas torr, inte oljig hal eller kladdig.

2. Handsydd eller maskinsydd?

Om väskan är tänkt att vara handsydd, är det så att den i stället är maskinsydd med stora stygn? Handstygn är inte av samma storlek och inte heller i en helt rak linje, men kommer däremot att hålla i åratal. Det ska inte vara fram och tillbakasömmar- det tyder på en slarvig konstruktion.

3. Blixtlåset

Är blixtlåset smidigt när du drar den fram och tillbaka, eller fastnar den och tar stopp?

4. Matchar mönstret?

Titta noga på matchningen utanför sömmarna. Ett företag som Louis Vuitton, som värderar sin logotyp högt, skulle aldrig dela på bokstäverna i en söm. Där mönstret visas på var sida av sömmen, ska det matcha exakt.

5. Vilken färg har fodret?

Det ska vara samma nyans som den äkta varan – inte en bra kopiering.

6. Hur känns väskan som helhet?

Den ska kännas tung, inte ihålig. Om den är märkt med exempelvis Louis Vuitton, kolla att logotypen ser ut som på den äkta varan.

7. Finns det brister i trycket?

I videon kan du se Louis Vuittons väska med körsbärsblommor, och att på den förfalskade lyser det bruna igenom det rosa.

8. Låt dig inte luras av att det finns en hängetikett.

Den som kan förfalska en handväska kan fejka det också. Var gjordes väskan? Många förfalskare har som rutin att skriva “Made in France” på Louis Vuittons väskor vilket är korrekt. Men här står det ”Made in Spain”.

9. Gå in i butiken!

Köper du en handväska efter att ha blivit lovad äkthet måste du kunna bevisa att den är falsk. Då går du till en butik som säljer dem och säger du vill ha den renoverad. Det kan ta tid och kosta en del men är den fejk kommer de att vägra ge service på väskan. Då kan du skriva till företaget som sålt den och begära pengarna tillbaka.

10. Köp från rätt ställe

Shopping på nätet är knepigt. Det finns många falska webbplatser och säljare där ute som använder bilder på riktiga väskor men säljer falska. Det säkraste sättet att handla online är att köpa från långvariga, välrenommerade företag som är kända i branschen för sina äkthetslöften.

Alla äkta Louis Vuitton-handväskor sedan början av 1980-talet har datumkoder.
Datumkoder är en serie siffror och bokstäver som representerar det datum då väskan gjordes och fabriken där den tillverkades. Dessa datumkoder är alla typsnittspecifika, Detta betyder att de är tillverkade i ett teckensnitt specifikt för Louis Vuitton. Det bästa sättet att se skillnaden mellan en riktig datumkod och en falsk datumkod är att kontrollera typsnittet. För detta behövs det mycket erfarenhet. Även om teckensnittet ”ser rätt ut” på en väska, finns det andra tydliga kännetecken som material på foder, och sömmar som inte matchar originalet.
Tidigt 1980-tal:
Tre siffror, de två första siffrorna representerar tillverkningsåret och de sista numret representerar månaden. Till exempel skulle datumkoden för en väska som tillverkades i maj 1982 läsas ”825”
Tidigt till sent 1980-tal:
Tre siffror följt av två bokstäver. De två första siffrorna anger året och det sista siffran anger månaden. De två bokstäverna anger fabriken där väskan tillverkades. Så en väska tillverkad i Frankrike i maj 1989 skulle ha en datumkod med bokstäverna för den franska fabriken (se fabrikskoddiagrammet) och siffrorna ”895” (två bokstäver för fabriken följer detta nummer). En väska från 1980-talet kan också ha en datumkod på fyra siffror följt av två bokstäver.
I det här fallet är de två första siffrorna året och de två sista siffrorna är årets månad. Till exempel en datumkod som 8901 V.I. betyder att väskan tillverkades i januari (01) 1989.
1990 – 2006:
Två bokstäver följt av fyra siffror. Bokstäverna representerar fabriken, det första och det tredje numret representerar månaden och det andra och fjärde numret representerar året. Så en väska tillverkad i Frankrike i December 2004 skulle ha en datumkod som ser ut som den här DU1024.
2007 och senare:
Två bokstäver följt av fyra siffror. Bokstäverna anger fabriken. Den första och tredje siffran anger årets vecka och den andra och fjärde siffran visar år. Så en väska tillverkad i U.S.A. vecka 20 2010 skulle ha en datumkod på FL2100.
Om ett foder har bytts ut på en väska kommer det inte att finnas någon datumkod. På vissa väskor, speciellt äldre med läderfoder I korsstruktur kan datumkoden vara svår att se och läsa. På väskor med foder i alcantara kan datumkoderna också vara svåra att se, men den kommer att vara där.
Frankrike
A0, A1, A2, AA, AAS (Special Order), AH, AN, AR, AS, BA, BJ, BU, DR, DU, CO, CT, ET, FL, LW, MB, MI, NO, RA, RI, SA, SD, SF, SL, SN, SP, SR, TJ, TH, TR, TS, VI, VX
Spanien
CA, LO, LB, LM, LW, GI
Tyskland
LP
Italien
BC, BO, CE, FO, MA, PL, RC, RE, SA, TD
Schweiz
DI, FA
USA
FC, FH, LA, OS, SD, FL

2 reaktioner på ”Louis Vuitton, Äkthet, Serienummer och Datumkoder

  1. Jättebra inlägg! Jag har funderingar på att köpa en väska second hand och ska använda alla dina råd om det blir aktuellt! 🤗

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *