Vem vill inte ha en lyxig märkeshandväska? Till exempel en snygg klassiker från Louis Vuitton.
Här är tricken för att se om väskan är äkta eller inte.
Marknaden för märkeshandväskor bara växer. Såväl äkta som fejk. Åker du utomlands finns kopiorna i stort sett på varenda marknad eller gatuhörn. Och på nätet hittar du allehanda sidor som säljer, både fejk och sådana som de påstår är äkta – men till billigare pris. Liksom second hand-butiker och privatpersoner som säljer äkta men begagnade handväskor. I alla fall är det vad de påstår.
Hur ska man då veta om handväskan är äkta eller inte? Enda gången du egentligen kan vara helt säker är om du går till en original-butik och får äkthetsintyg. Men det finns faktiskt några sätt att ta reda på det själv.
Även om en väska har rätt märke på blixtlåset, rätt datumkod eller hologram, och verkar ha alla de rätta detaljerna så är det ändå alltid kvaliteten som avgör om den är äkta. Detaljer är lätta att kopiera men inte kvaliteten, för då skulle de inte kunna säljas så billigt.
Louis Vuitton lätta att kopiera
Louis Vuitton är de som drabbats hårdast på fejkmarknaden eftersom de är lätta att kopiera. De har övervägande monogram på canvas och små detaljer i läder. Men även förfalskningar av superexklusiva märket Hermes har ökat senaste åren.
Något att tänka på i detta sammanhang är också att kopior oftast görs under ohälsosamma och dåliga arbetsförhållanden, och många gånger av barn.
Ha gärna bilder till hands eller gå till en original-butik och titta på hur den väska du vill köpa ser ut, innan du går igenom följande punkter:
1. Kolla att den är i skinn
Är materialet äkta läder eller plast gjord för att likna läder? Luktar lädret som riktigt läder? Många äkta Louis Vuitton är gjorda av canvas medan handtaget är av läder. Om handtaget ska vara av läder ska den kännas torr, inte oljig hal eller kladdig.
2. Handsydd eller maskinsydd?
Om väskan är tänkt att vara handsydd, är det så att den i stället är maskinsydd med stora stygn? Handstygn är inte av samma storlek och inte heller i en helt rak linje, men kommer däremot att hålla i åratal. Det ska inte vara fram och tillbakasömmar- det tyder på en slarvig konstruktion.
3. Blixtlåset
Är blixtlåset smidigt när du drar den fram och tillbaka, eller fastnar den och tar stopp?
4. Matchar mönstret?
Titta noga på matchningen utanför sömmarna. Ett företag som Louis Vuitton, som värderar sin logotyp högt, skulle aldrig dela på bokstäverna i en söm. Där mönstret visas på var sida av sömmen, ska det matcha exakt.
5. Vilken färg har fodret?
Det ska vara samma nyans som den äkta varan – inte en bra kopiering.
6. Hur känns väskan som helhet?
Den ska kännas tung, inte ihålig. Om den är märkt med exempelvis Louis Vuitton, kolla att logotypen ser ut som på den äkta varan.
7. Finns det brister i trycket?
I videon kan du se Louis Vuittons väska med körsbärsblommor, och att på den förfalskade lyser det bruna igenom det rosa.
8. Låt dig inte luras av att det finns en hängetikett.
Den som kan förfalska en handväska kan fejka det också. Var gjordes väskan? Många förfalskare har som rutin att skriva “Made in France” på Louis Vuittons väskor vilket är korrekt. Men här står det ”Made in Spain”.
9. Gå in i butiken!
Köper du en handväska efter att ha blivit lovad äkthet måste du kunna bevisa att den är falsk. Då går du till en butik som säljer dem och säger du vill ha den renoverad. Det kan ta tid och kosta en del men är den fejk kommer de att vägra ge service på väskan. Då kan du skriva till företaget som sålt den och begära pengarna tillbaka.
10. Köp från rätt ställe
Shopping på nätet är knepigt. Det finns många falska webbplatser och säljare där ute som använder bilder på riktiga väskor men säljer falska. Det säkraste sättet att handla online är att köpa från långvariga, välrenommerade företag som är kända i branschen för sina äkthetslöften.
2 reaktioner på ”Louis Vuitton, Äkthet, Serienummer och Datumkoder”
Jättebra inlägg! Jag har funderingar på att köpa en väska second hand och ska använda alla dina råd om det blir aktuellt! 🤗
Älskar LV! Så fina väskor 😍