Några skäl till att du är lite jobbig – om du är tonåring

Är du tonåring? Då finns det en hel drös vetenskapliga ursäkter till varför du beter dig som du gör.

Om du är tonåring kan du kanske känna igen dig i att du får vredesutbrott över småsaker, och att du lätt kan sova till klockan 14-15 på helgerna. Och då har du inte ens varit vaken förbi midnatt eller varit ute.

Nå, det där är faktiskt inte självförvållat även om dina föräldrar får dig att tro det.

Du är helt enkelt bara en vanlig tonåring.

Här är anledningarna till varför.

 

Morgontröttheten

Beror på att det helt enkelt är lite kaos i den “inre klockan”. Den ligger ungefär två timmar efter för tonåringar, så det känns som att klockan är 5.00 när du vaknar vid 7.00

Dessutom har tonåringar svårare at somna på kvällar än vuxna.

 

Stressen

Tonåringar behöver använda hela hjärnan för att koncentrera sig, även på små uppgifter. Tonåringar har så svårt att fokusera eftersom deras hjärnor tänker på typ allt runt omkring dem.

Vinnarskallen är ett faktum

Tonåringar blir liksom “höga” på att vinna. Hjärnornas belöningscentrum längtar efter att stimuleras – därav gör tonåringar massa grejer för att bli omtyckta. Men det innebär också att de förlorar mycket mer i spel än vuxna, för de satsar så mycket på att vinna.

Den konstanta förvirringen

Nej, du är inte knäpp. Du är bara uppriktigt förvirrad. Det ger sig i uttryck med att du glömmer avtalade tider eller kommer för sent. Det är jobbigt at planera. Detta beror på att frontalloben i hjärnan inte är färdigutvecklad, så ha det som ursäkt nästa gång.

 

Du är oberäknelig

Tonåringar är kända för att ha ett humör som kan ändras på några sekunder. Egentligen beror det på att unga faktiskt inte har lärt sig att reagera normalt ännu – vilket beror på att frontallobens inte har mognat. Tonåringar har därför svårt att avgöra sina känslor och vad en normal reaktion ska vara.

Man kan säga att tonåringar stundvis är psykopater. Det är nämligen precis likadant deras hjärnor fungerar. De har svårt att känna skam och visa medkänsla.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *