Gelénaglar
Gelenaglar finns att få både som förlängning (nytt set) och direkt på din egna naturliga nagel (påfyllning/återbesök). Ett nytt set utförs antingen med tipp eller mall, beroende på vad som passar din nagels form och vilken design du önskar. Normalt sker återbesök med 3-4 veckors mellanrum.
Rätt hårdhet på gelénaglarna är viktigt
Gele härdas i uv-lampa och finns i en mängd olika variationer och utformningar för kunna anpassas så bra som möjligt till just dina behov. Vissa naglar behöver en mjuk och flexibel gele, vissa behöver en hårdare gele medan andra behöver något mitt i mellan. Rätt gele på rätt nagel är viktigt för att uppnå ett så hållbart resultat som möjligt, utan släpp och brutna naglar. Ibland tar det mer än ett besök innan vi har hittat rätt gele för just dina naglar.
Gelénaglar – färg, form och design
Gelenaglar anpassas efter dina önskemål och kan göras i valfri längd, form, färg och tjocklek. Själva designen och dekorationen på gelenageln görs enligt dina och din nagelterapeuts idéer. Bara fantasin sätter gränserna!
Håller inte dina gelénaglar?
Hur bra naglarna håller är olika från person till person. Det kan bero på vilken gele som använts då det finns geler med olika funktion och hårdhet. Men det finns även andra saker som påverkar. En anledning är de egna förutsättningarna såsom jobb, vanor/dåliga vanor, du pillar på dina naglar, du biter på naglarna/nagelbanden, smörjer du naglarna med nagelolja regelbundet, använder du handsprit och/eller är mycket i vatten? Många av dessa saker går att förbättra och undvika, vilket kommer göra att gelenaglarna håller bättre. Det kan också finnas orsaker som är svårare att påverka. Det kan vara kroniska sjukdomar, tillfälliga sjukdomar, hormonella rubbningar, mediciner, graviditet o.s.v. I de flesta fall kan nagelterapeuten tillsammans med dig som kund komma fram till en lösning som fungerar bäst för dig.
Borttagning av gelénaglar
Om du inte längre önskar att ha gelé eller gellack på dina naglar är det viktigt att materialet avlägsnas på ett skonsamt sätt. Jag rekommenderar att du bokar ett besök hos din nagelterapeut och tar bort gelén.
Gellack
Gellack är en hybrid mellan gele och nagellack. Gellack passar dig som har välbalanserade och friska naglar och som redan uppnått önskad nagellängd. Hållbarheten för gellack är ca 2-3 veckor
Gellack härdas i UV/LED-lampa precis som gelenaglar, det är hårdare och mer hållbart än nagellack men inte som gelenaglar. Gellack kan därmed endast appliceras på din egna naturliga nagel utan förlängning.
Gellack går att få som helfärg och fransk design, med lättare dekor såsom handmålat, stenar, stämplar m.m.
Allergi
Gele och gellack är så kallade härdplaster, uppbyggda av akrylater (ej akryl). Produkterna är enligt seyf.se lågallergena, vilket innebär att relativt få personer utvecklar en allergi. Risken att du som kund utvecklar en allergi är därmed väldigt liten. Det är viktigt att du går till en salong som är noga med att inte applicera materialet på din hud eller i öppna sår. Själva materialet är allergiframkallande i sin flytande form men inte efter att det har härdat. Själva slipdammet som uppstår vid en avfilning är väldigt svagt allergiframkallande.
Manikyr
För dig som inte vill, kan eller får ha gelénaglar eller gellack erbjuder salongerna en enkel manikyr. Enkel manikyr innebär formfilning av din egen nagel samt vård av nagelbandet. För att riktigt lyxa till det går det även att lägga till paraffinbad till behandlingen. Paraffinbad görs för att öka blodcirkulationen och mjuka upp torra händer. Paraffinbadet öppnar upp porerna och kapslar in värme och fukt i huden. Värmen ökar blodgenomströmningen och huden blir mjuk och sammetslen.
Man brukar rekommendera en enkel manikyr var 3:e vecka, spa var 6:e samt paraffinbad vid behov. Givetvis väljer man som kund hur ofta man vill komma och man kan utföra behandlingarna både med kortare och längre mellanrum.
Nagelmyter
Det finns några nagelmyter jag ofta får höra på eller läser om i sociala medier, dessa vill jag slå hål på!
”Naglarna behöver andas”
Detta är fel, dina naglar behöver inte andas, de har inga lungor! Naglarna, precis som resten av din kropp, får allt de behöver via blodet. Blodet levererar all näring till nagelroten där nageln bildas.
”Jag byggde mina naglar för X år sedan och de är fortfarande förstörda”
Ofta får man höra det berättas om personer som vid något tillfälle haft gelénaglar och därefter skyller dålig nagelkvalitet på detta, vilket till största del är felaktigt. Nagelroten, matrix, ligger en liten bit in under nagelbandet, här bildas själva nageln och den växer ca 3-4mm/månad. Det innebär att på ca 6 månader så har hela nageln byts ut mot ny frisk nagel. Om en gelénagel avlägsnas på felaktigt sätt kan nageln under skadas men denna byts med tiden ut till ny nagel och skadan från gelénageln är sen borta. Det som ofta har hänt är att kunden har glömt vilken nagelkvalitet hen egentligen hade från början, och har blivit van vid de hårda naglarna som gelénaglar är och upplever därmed att nageln blivit tunnare och skörare. Sammanfattat; nagelterapeuten/gelen kan inte påverka den nagel som ännu inte bildats!
I vissa extrema fall där nagelterapeuten eller kunden själv har skadat själva nagelroten så kan permanenta skador uppstå, detta sker dock oftast bara vid större skador/olyckor.
”Gelénaglar är tjockare än akrylnaglar”
Tjockleken beror inte på vilket av dessa två material som används, utan på hur tjockt lager som appliceras. I vissa fall behöver kunden ha lite tjockare naglar för stabiliteten men i de flesta fall kan du få tunna verklighetstrogna naglar om det är det du vill ha.
”Det är farligt att ha gelénaglar när en är gravid”
Enligt Seyf.se så finns det inget som tyder på att det är riskabelt att arbeta som nagelterapeut under en graviditet, vilket då innebär att du som kund inte heller utsätter ditt ofödda barn för ökad risk. Dock är det helt ditt eget beslut och väljer du att avstå från gelénaglar under din graviditet är det upp till dig. Vi lägger ingen värdering i ditt beslut men kommer troligen att upplysa dig om att det inte är riskabelt att ha gelénaglar under en graviditet.