Tips för att må bra när du är hemma mycket på grund av corona

Coronaviruset har gjort att vardagen har förändrats. Många är hemma mer än förut och behöver ta ett större ansvar själva. Att ha skola på distans eller plötsligt bli arbetslös kan vara en stor omställning. Det kan också kännas ensamt och tråkigt att vara hemma så mycket.

 

Det är bra att försöka göra som du gör i vanliga fall, så mycket som det går, även om du inte går i skolan eller jobbar. Det är bra att gå upp ur sängen ungefär samma tid som du gjorde innan och äta frukost och lunch en viss tid. Det är bra att ha kvar dina rutiner även om mycket annat har ändrats.

Här är fler tips på hur du kan må bra när du är hemma:

  • Försök att röra på dig, gärna utomhus och när det är ljust. Du mår bra av att vara ute i dagsljus. Du kan till exempel ta en promenad, träna utomhus, cykla eller jogga. Du kan också träna hemma till exempel med appar eller med träningspass som finns på nätet.
  • Du behöver äta bra för att må bra, gärna riktig mat och inte godis eller snacks.
  • Det är viktigt att sova tillräckligt, det bästa är att sova på natten.
  • De flesta träffar mycket färre personer nu än i vanliga fall. Försök att hålla kontakten med kompisar även fast du är hemma. Ni kan prata i telefon eller umgås på nätet.
  • När du är klar med pluggandet eller jobbsökandet för dagen, gör du annat som du kan bli glad av. Håll igång dina hobbyer eller andra intressen så gott det går. Du vet själv bäst vad du blir glad av.

Tips till dig som har skola på distans

Det är bra att dela upp dagen efter olika saker du ska göra om du har skola på distans eller söker jobb. Det blir ungefär som ett schema. Planera också in raster, när du ska äta och när du är klar för dagen. Rör på dig som när du har raster i skolan. Passa på att kolla mobilen när du står upp eller går.

När du är i skolan får du mat i skolan, men nu måste du kanske förbereda din lunch själv eller med hjälp av någon hemma. Några skolor har ordnat så att man kan hämta mat i skolan. Kolla hur det är på din skola.

Det är bra att hitta en bra, lugn och bekväm plats att sitta på när du har skola. Det kan kännas bra att alltid sitta på samma plats, då vet du att när du sitter där ska du plugga.

Om du tycker det är svårt att ha skola på distans, prata med din lärare för att få tydligare uppgifter och tips.

 

Lycka till! Love M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *