Vaknar du flera gånger per natt?

Känns det som du aldrig blir helt utvilad efter en natts sömn och du vaknar flera gånger per natt? Det finns fler anledningar till detta än du tror!

Att du aldrig känner att du är helt utvilad när alarmet ringer på morgonen efter en natt av att du vaknat av och till har en förklaring. Eller egentligen flera.

För att lista ut hur du ska få en god natts sömn och somna lättare är det första du måste reda ut: Varför vaknar du?

Din sömn påverkas av många aspekter runtomkring dig. I vissa fall är detta enklare att fixa än andra. Det första man ska fundera över kring sin sömn är sina vanor. När lägger du dig, hur ofta vaknar du och vad gör du innan du lägger dig? Sen ska man vara uppmärksam på hur man mår och vad man gör under dagen. Sömn är viktigt är ta på allvar och en stor nyckel till att må bra. Nedan följer anledningar och tips till vad du kan förändra för att få en god natts sömn. Men kom ihåg att man kan behöva professionell hjälp i vissa fall!

Det är för ljust

En sak som går att ändra är hur mörkt rummet du sover i är. Använd en ögonmask eller mörkläggande gardiner om du behöver totalt mörker för att sova. Detta är också allmänt känt att för mycket ljus kring dig triggar din naturliga instinkt att det är dags att gå upp — det är ju dagtid! Detta handlar inte bara om tunna gardiner som släpper in ljusstrimmor utan kan även vara ljuset från mobilen, tvn eller datorn. Detta är big no no innan du sover. Ha skärmfri tid en stund innan läggdags.

Det är för varmt

Att krypa ner under täcket med strumpor, pyjamas och ibland kanske en tjocktröja kan vara mysigt, men efter en tid kommer det bli för varmt även för den mest frusne och det kommer få dig att vakna. Ibland är även rummet för varmt, kanske för att du har stängd dörr för att utesluta ljud. Men rummet fylls av värmen din kropp alstrar. En rekommenderad rumstemperatur är mellan 15-20 grader och en kroppstemperatur på 36,6 grader är de bästa för en god natts sömn.

Du dricker för lite (eller helt fel)

Hur mycket eller lite du dricker och vad du har i glaset påverkar din sömn. Koffein är bra för att hålla dig pigg och energifylld, men för många koppar per dag, framförallt ju närmare sängdags, gör det svårt att sova och varva ner. Ditt hjärna rusar och blodet strömmar genom kroppen när din puls egentligen måste sänkas för att komma till ro.

Alkohol är ju inte bara beroendeframkallande och gör dig lugn och sömnig. Efter ett glas för mycket kan du förminska sömntiden med flera timmar för din ögonverksamhet påverkas och stör din skönhetssömn. Din djupsömn störs helt enkelt av en ”fladdrande” blick.

Något tynger dig

Din matsmältning kan störa din sömn precis som sjukdomar, ångest, huvudvärk, tandvärk, magvärk och ja, alla slags kramper eller känslor. Detta kan du få hjälp av från en läkare om det är ett bestående problem eller leder till rejäla sömnsvårigheter.

Stress

Stress leder till sömnsvårigheter, och är en av de första symptomen du märker av i ett stressigt liv. Ta hjälp av meditation, avslappningsövningar och se över din vardag. Får du tid att slappna av och ta det lugnt?

Om någon av dessa punkter påverkar din sömn så finns det nu ett stopp på det hela, så slipper du somna var du än är framöver!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *