Varför känner man sexuell attraktion till en viss person och inte en annan?

Du vet den där känslan som plötsligt slår en – du går på stan och ser någon som får dig att studsa till lite, din partner kommer ut ur duschen och luktar oemotståndligt, eller din bästa vän känns plötsligt… sexig? Det du känner – det är attraktion.

Det som är så spännande med attraktion som ämne, är att det ofta känns mystiskt och svårt att definiera. Man vet när man känner det, men man vet kanske inte alltid varför man känner det.

” Forskning säger att det tar mindre än en hel sekund(!) från att ha träffat en person, för att avgöra hur mycket vi gillar personen och om vi är attraherade eller inte.

Det låter som väldigt kort tid – och det är det – men det viktiga att veta här är att det handlar om den initiala känslan. Hur mycket vi tycker om någon och hur attraherade vi är av en person kan förstås utvecklas över tid.

För vissa uppstår till exempel attraktion först efter flera år av vänskap – plötsligt kan ens kollega eller nära vän kännas oerhört tilldragande.

Ibland kan det även gå åt motsatt håll och kännas som att attraktionen till exempelvis ens partner är som bortblåst, för att sedan, lika oväntat, komma tillbaka några månader senare med full kraft.

När det kommer till den omedelbara attraktionen som många känner igen sig i brukar vi tillskriva det saker som vi är medvetna om, till exempel personens utseende.

” Inte sällan har vi ”typer” som vi blir attraherade av och tänker att det är det som är avgörande för den där första lockelsen.

Men det finns många andra faktorer som också är i spel samtidigt, och som faktiskt kan påverka attraktionskraften mer än enbart utseendet.

Någon som har skrivit en hel del om bland annat attraktion är sexforskaren Justin Lehmiller. I hans bok ”The Psychology of Human Sexuality” sammanställer han bland annat, forskning kring attraktion och hur det funkar. Han listar följande faktorer som några av de viktigare sakerna för att vi ska känna oss attraherade av någon..


Faktorer som påverkar attraktion:

1. Närhet
Det är mer sannolikt att vi blir attraherade av någon som är närmare oss geografiskt – exempelvis någon som bor i vårt område eller en person på jobbet.

2. Likhet
Det är mer sannolikt att vi blir attraherade av någon som är mer lik oss än olik oss. Att vara lika är dock inte något som förutspår relationens hållbarhet eller hur lyckliga vi är i relationen.

3. Fysisk upphetsning
När vi träffar någon som vi inte känner och är fysiskt upphetsade (till exempel har högre puls till följd av en adrenalinhöjande aktivitet), ökar det chansen att vi känner attraktion.

4. Sinnesstämning
Vi gillar människor som får oss att må bra. Vi gillar andra personer mer när vi själva mår bra – även om personen ifråga inte är orsaken till att vi mår bra.

5. Underskott
När vi har färre potentiella partners att välja mellan tenderar vi att uppleva de potentiella partners som finns, som mer attraktiva. När potentiella partners upplevs som svårfångade blir vi mer attraherade av dem.

6. Utseende
Personer av alla könsidentiteter är mer attraherade av personer som vi upplever ser bra ut. Dock kan upplevd attraktion bero på huruvida andra upplever personen som attraktiv, samt kontexten vi befinner oss i (dvs. om det finns andra attraktiva/mindre attraktiva personer i samma rum). Hur personen ser ut tenderar att vara viktigare i början av en relation jämfört med längre in i en kärleksrelation.

7. Hormoner och signalsubstanser
Attraktion bestäms också till viss del av vårt luktsinne, och det som kallas för feromoner. När vi har högre nivåer av oxytocin och dopamin i blodet kan det öka nivån av attraktion..

2 reaktioner på ”Varför känner man sexuell attraktion till en viss person och inte en annan?

  1. Nr 3 är intressant! Det innebär att det är mycket större chans att träffa en partner under en träningsaktivitet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *